Taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö Kuvasto on äskettäin lanseerannut Reilu blogi -kampanjan, joka tarjoaa erityisesti bloggaajille tietoa kuvataiteen tekijänoikeuksista. Museoblogi tekee kampanjan kanssa yhteistyötä, koska pidän hyödyllisenä sitä, että monimutkaisista tekijänoikeusasioista on tarjolla tietoa.
Blogatessa on hyvä ottaa huomioon esimerkiksi se, että muiden ottamien kuvien käyttämiseen tarvitaan lupa. Taidekuvia ottaessa ja käyttäessä pitäisi huomioida myös taiteilijan tekijänoikeus omaan teokseensa, ja taiteilijan nimi pitää muistaa mainita. Museoblogissa käytän pääsääntöisesti itse ottamiani kuvia. (Valitettavaa tosin on, etten ole kaksinen kuvaaja.)
Taidekuvien käyttö sosiaalisessa mediassa on hankalaa palveluiden käyttöehtojen monimutkaisuuden vuoksi, nyrkkisääntöjä voi lukea Reilu blogi -sivustolta. Olennaista on erityisesti luvan kysyminen. Soisin, että museot alkaisivat aktiivisemmiksi tässä, ja tiedottaisivat jo näyttelymateriaaleissa, onko näyttelykuvien somejakaminen sallittua. Jotkut toki näin jo tekevätkin, hyvä niin.
Jos olet bloggaaja ja haluat osallistua kampanjaan, lue sivustolta ohjeet ja lataa blogiisi Reilu blogi -tunniste.
Kampanja liittyy vuonna 2014 solmittuun Kansallisgalleria-sopimukseen, “joka mahdollistaa suomalaisten taiteilijoiden teosten näyttämisen verkossa maailmanlaajuisesti”. Kansallisgalleriaan kannattaa käydä tutustumassa, se mahdollistaa taideteoksiin tutustumisen kotisohvalta käsin. Vinkkinä myös, että teoksia pääsee tarkastelemaan lähemmin, kun avaa teoksen esittelysivun ja klikkaa kuvaa – tämän jälkeen voi zoomata lähemmäs ja tarkastella teosta yksityiskohtaisemmin.
Kansallisgallerian teosten asiasanoista käy ilmi, että suomalaiset taiteilijat ovat maalanneet paljon teoksia esimerkiksi lampaista (44 osumaa), talonpoikaisrakennuksista (105 osumaa) ja surusta (21 osumaa). Modernimpiakin aiheita toki löytyy, galleriassa on myös viime vuosina tehtyjä teoksia. Asiasanalla “suru” löysin Albert Edelfeltin samannimisen teoksen, jonka pariskunta näyttää siltä kuin Donald Trump olisi juuri valittu Yhdysvaltain presidentiksi:
En ole suuri Edelfelt-fani, mutta on myönnettävä, että surun lannistamaa ihmistä hän kuvaa hyvin.