Museoblogi

Aion käydä taidenäyttelyissä.

  • Tietoja
Aion käydä taidenäyttelyissä.

Shokkiarvolla käsiksi tunteisiin – Yayoi Kusama HAM:issa

November 20, 2016 by museoblogi Leave a Comment

Yayoi KusamaMenin Helsingin taidemuseon (HAM) Yayoi Kusama -näyttelyyn ristiriitaisin odotuksin. Näyttelyn voimakkaat kuvat ovat olleet runsaasti esillä mediassa. Niistä syntyy helposti vaikutelma, että Kusaman taide on huomioarvoa itselleen vaativaa, ehkä hieman pinnallista tai kaupallista taidetta. Kulttuurinavigaattori Heikki Kastemaan blogikirjoitus tiivistää monia näistä vaikutelmista.

HAM:in näyttelyssä huomioarvo myös näkyi, paikalla oli runsaasti ihmisiä, niinkin paljon, että oli hieman vaikea keskittyä. Pidän taidemuseoista erityisesti silloin, kun niissä on rauhallista, kun taidekokemuksesta tulee yksityinen, keskittynyt kokemus. Aloin hahmottaa Kusaman taiteen ulottuvuuksia vasta päästyäni myöhemmin illalla yksin bussiin. Toki hengästyttävä huomioarvo iskee kasvoille, ja onhan Kusama tehnyt yhteistyötä muotiteollisuudenkin kanssa. Mutta muutakin on.

Näyttelyssä kerrotaan paljon Kusaman (s. 1929) henkilöhistoriasta: hän lähti aikoinaan Japanista New Yorkiin, koska koki Japanin liian rajoittavaksi. Seinällä olevan sitaatin mukaan “Japani oli liian pieni, liian nöyristelevä, liian taantumuksellinen ja liian ylimielinen naisia kohtaan”. New Yorkissa hän pääsi avant garde -taidepiireihin. Sittemmin hän palasi Japaniin, ja on asunut vuodesta 1977 lähtien tokiolaisessa psykiatrisessa sairaalassa. Hän kokee hallusinaatioita, joihin pilkkujen toistokin liittyy.

Kusaman taide on pilkkuja, palloja, reikiä ja muita vastaavia kuvioita, jotka toistuvat näyttelyn nimen mukaisesti äärettömyyksiin. On sieniä, auringonkukkia, kurpitsoja, kaikki toistuu. Teosten nimien mukaisesti kyse on usein pakkomielteistä ja häivyttämisestä. Pilkut häivyttävät kaiken alleen, taiteilija itse tai jokin muu sulautuu pilkkujen peittämään maisemaan. Niissä voi nähdä pelkoa ja häiritsevyyttä. Jotkut kuulemma kokevat myös reikäpelkoa, jossa epäselvinä muodostelmina toistuvat reiät herättävät inhoa.

Kusaman taiteessa tuntuu affektiivisuus ja sensuaalisuus, värien ja toistuvien kuvioiden ilmentämät tunneympäristöt. Seksuaalisuuskin liittyy Kusaman taiteeseen, hän joutui pidätetyksi “siveettömyyden” vuoksi Japanissa 1970-luvulla ja on järjestänyt erilaisia performansseja.

20161119_121700-1

Pienissä varhaisteoksissa 1950-luvulta näkyy synkkäsävyisiä maisemia, joissa on jo pieniä pilkkuja. Värit ovat jo voimakkaita, mutta eivät yhtä selkeitä, ne sekoittuvat tummempiin sävyihin.

1960-luvun “kasautumaveistoksissa” hän kasasi valkoiseksi maalattuja kangaspusseja ja asetteli niitä erilaisiin asetelmiin. Fallinen kuvasto on ilmeistä. Toisaalta niissä voi nähdä muutakin, ruumiillisuutta, jonkinlaisen epämääräisemmän läpitunkevuuden, kasvun ja muodonmuutoksen mahdollisuuden.

Yayoi Kusama - Matkalaukku

Kuvassa etualalla oleva Matkalaukku-niminen teos viehätti vieressäni seissyttä tuntematonta, vain muutaman vuoden vanhaa näyttelykävijää: “Oi kun kaunis”, hän huudahti.

On kyse häivyttämisestä, häipymisestä, sulautumisesta maisemaan ja alle jäämisestä. Häivyttäminen hävittää rajat maailman ja itsen väliltä, vetää huomion omasta itsestä ja omasta ruumiista ympäristöön. Kusaman teoksissa voi  nähdä vahvaa ruumiillisuutta, affektiivisten aistikokemusten liikuttamaa tunnetta.

Ehkä kyse ei ole pelkästään häivyttämisestä, vaan myös itsensä eri puolien havaitsemisesta ja tekemisestä näkyväksi. Mitä merkitsevät värit? Miten toisto vaikuttaa sinuun? Tuntuuko se jäykkinä iskuina rintakehässä, värisyttävänä pelkona vai rauhoittavana virtana? Oletko levoton vai levollinen? Hukutko maisemaan vai pyritkö tulemaan sieltä esiin? Hyväksytkö sen mitä tapahtuu vai pyritkö taistelemaan sitä vastaan? Pidätkö kiinni itsestäsi ja erityisyydestäsi vai annatko periksi kaikelle ulkoiselle? Voiko häipyminen ja häivyttäminen olla helpottavaa, vapauttaa häiritsevistä, jäsentymättömistä ajatuksista ja lukkiutuneista ajatuskuluista?

Yayoi Kusaman näyttely on HAM:issa 22.1.2017 saakka.

20161119_125011

P.S. Jos haluat tiedon uusista kirjoituksista, kannattaa seurata Museoblogia Facebookissa.

Posted in: Yleinen Tagged: affektit, helsingin taidemuseo, helsinki, yayoi kusama

Reilu blogi -kampanja

November 10, 2016 by museoblogi Leave a Comment

Taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö Kuvasto on äskettäin lanseerannut Reilu blogi -kampanjan, joka tarjoaa erityisesti bloggaajille tietoa kuvataiteen tekijänoikeuksista. Museoblogi tekee kampanjan kanssa yhteistyötä, koska pidän hyödyllisenä sitä, että monimutkaisista tekijänoikeusasioista on tarjolla tietoa.

Blogatessa on hyvä ottaa huomioon esimerkiksi se, että muiden ottamien kuvien käyttämiseen tarvitaan lupa. Taidekuvia ottaessa ja käyttäessä pitäisi huomioida myös taiteilijan tekijänoikeus omaan teokseensa, ja taiteilijan nimi pitää muistaa mainita. Museoblogissa käytän pääsääntöisesti itse ottamiani kuvia. (Valitettavaa tosin on, etten ole kaksinen kuvaaja.)

Taidekuvien käyttö sosiaalisessa mediassa on hankalaa palveluiden käyttöehtojen monimutkaisuuden vuoksi, nyrkkisääntöjä voi lukea Reilu blogi -sivustolta. Olennaista on erityisesti luvan kysyminen. Soisin, että museot alkaisivat aktiivisemmiksi tässä, ja tiedottaisivat jo näyttelymateriaaleissa, onko näyttelykuvien somejakaminen sallittua. Jotkut toki näin jo tekevätkin, hyvä niin.

Jos olet bloggaaja ja haluat osallistua kampanjaan, lue sivustolta ohjeet ja lataa blogiisi Reilu blogi -tunniste. kuvasto_reilu_blogi_logo_pyorea_musta-440x440

Kampanja liittyy vuonna 2014 solmittuun Kansallisgalleria-sopimukseen, “joka mahdollistaa suomalaisten taiteilijoiden teosten näyttämisen verkossa maailmanlaajuisesti”. Kansallisgalleriaan kannattaa käydä tutustumassa, se mahdollistaa taideteoksiin tutustumisen kotisohvalta käsin. Vinkkinä myös, että teoksia pääsee tarkastelemaan lähemmin, kun avaa teoksen esittelysivun ja klikkaa kuvaa – tämän jälkeen voi zoomata lähemmäs ja tarkastella teosta yksityiskohtaisemmin.

Kansallisgallerian teosten asiasanoista käy ilmi, että suomalaiset taiteilijat ovat maalanneet paljon teoksia esimerkiksi lampaista (44 osumaa), talonpoikaisrakennuksista (105 osumaa) ja surusta (21 osumaa). Modernimpiakin aiheita toki löytyy, galleriassa on myös viime vuosina tehtyjä teoksia. Asiasanalla “suru” löysin Albert Edelfeltin samannimisen teoksen, jonka pariskunta näyttää siltä kuin Donald Trump olisi juuri valittu Yhdysvaltain presidentiksi:

edelfelt_suru

Albert Edelfelt: Suru. Kuva: Kansallisgalleria/Antti Kuivalainen. Olen saanut kuvan käyttöön luvan vastineeksi yhteistyöstä Kuvaston kanssa.

En ole suuri Edelfelt-fani, mutta on myönnettävä, että surun lannistamaa ihmistä hän kuvaa hyvin.

Posted in: Uncategorized Tagged: reilu blogi

Siveltimenvedon anatomia – Reima Nevalainen Ars Novassa

October 29, 2016 by museoblogi Leave a Comment

Turun Aboa Vetus & Ars Novan näyttelykalenterissa on jo useamman vuoden ajan ollut vakiopaikka vuoden nuoren taiteilijan näyttelylle, ja vuonna 2016 on vuorossa Reima Nevalainen (s. 1984). Nevalaisen tyyli on, verrattain nuorehkosta iästä huolimatta, tummasävyinen ja kuin menneiltä vuosikymmeniltä – tosin hyvässä mielessä, ei liian vanhentuneella tavalla. Museoseuralaiseni mieleen se tuo jonkin 1970-luvun taiteilijan, jonka nimeä hän ei muista.

Värimaailma on beigeä, mustaa, ruskeaa. Nevalainen yhdistelee akryylimaaleja ja hiekkaa, lisää ja poistaa materiaaleja. Moni teos kuvaa pääkalloa. Joskus sen päälle, jopa silmille, on siveltimenvedolla saatu näkyviin lihassyyt, kuin ne viivat, jotka näkyvät, kun anatomian havainnekuvissa iho kuoritaan päältä pois.

Ihminen on oudoissa asennoissa, anatomisesti epäkorrekti ja joskus palasista koottu. Samoin Nevalainen yhdistelee maalauspohjia, niiden rajat näkyvät teoksissa ja joskus myös numerojärjestys, jossa eri palaset on liitetty yhteen.

20161027_171751

Näyttelyn ensimmäiseksi silmiin osuvassa teoksessa pieni lapsenkaltainen hahmo kävelee raskaasti, läpi pimeyden ja yli esteiksi asettuneen hiekkalaatikon kaltaisen tilan. Eräässä teoksessa kaksi hahmoa poimii kumpikin maasta kepin, ehkä he alkavat kohta tapella. Mutta  liike on haparoivaa, olemus epävarma. Sakea pimeys varjostaa kumpaakin.

20161027_172600

Modernimpaan suuntaan mennään, kun erään teoksen hahmo on kuin skeittaaja tai keskellä breakdance-liikettä: hänessä näkyy voima ja vahvuus, potkuun antautuva jalka kenkineen.

Nevalainen tarkastelee ihmistä, etsii sitä mitä hän on kun ylimääräinen ja yksilöllinen on riisuttu pois. Jäljelle jää liike ja energia, liitoskohdat, joissa ihminen sulautuu maisemaan.

Reima Nevalaisen näyttely Ars Novassa 20.11.2016 saakka.

P.S. Nyt voit seurata Museoblogia myös Facebookissa. Tykkäämällä saat uusista kirjoituksista tiedon uutisvirtaasi.

Posted in: Yleinen Tagged: aboa vetus ja ars nova, reima nevalainen, turku, vuoden nuori taiteilija

Tervetuloa uuteen osoitteeseen!

October 15, 2016 by museoblogi Leave a Comment

Museoblogi muutti uuteen osoitteeseen, WordPress.comista oman domainini alle. Muuten minkään ei ole erityisesti tarkoitus muuttua. WordPress.org tarjonnee enemmän muokkausmahdollisuuksia, mikäli niitä oppii käyttämään… Kertokaa toki, jos blogissa on joku teknisesti vialla. Blogin ulkoasu hakee vielä muotoaan, testailen eri vaihtoehtoja. Päivitän uuden osoitteen Blogloviniin ja vastaaviin palveluihin piakkoin. Jos olet tilannut blogin uusista viesteistä tiedon sähköpostitse tai seurannut blogia WordPressissä, se kannattaa tehdä uudestaan. Sähköpostitilauksen voi tehdä oikeasta reunasta. Voit nyt myös seurata blogia Facebookissa.

Tässä välissä olen käynyt pikavisiitillä Tukhoman Moderna museetissa, mutta en ehtinyt nähdä edes lempitaideteostani, Robert Rauschenbergin Monogram-vuohta. Lähiaikoina olisi käytävä ainakin Ars Novassa Reima Nevalaisen näyttelyssä. Myös Taidehallin Niki de Saint Phalle ja Kiasman Mona Hatoum kiinnostaisivat, jos vain joskus ehtisi Helsinkiin.

Posted in: Yleinen Tagged: uusi osoite

Kesänäyttelykierros 9: Ars Nova Turussa

September 6, 2016 by museoblogi Leave a Comment

Kesän viimeinen kesänäyttely oli Turun Aboa Vetus & Ars Novan 15 huonetta -kokoelmanäyttely, jossa kävin jo muutama viikko sitten. Museon kokoelmista on koottu 113 teoksen otos.

Näyttelyn avaa Veikko Hirvimäen puukoira tai saattaa se olla susikin, jonka nimi on kiinnostavasti “Meidän täytyy puhua”. Eläin on yllättävä, on mukavaa tulla puhutelluksi heti kättelyssä.20160820_144221

Kotimaisista taiteilijoista paljon on esillä Otto Mäkilää, Viljo Mäkistä ja Kauko Lehtistä, ulkomaisiakin on paljon. Yksittäisiä teoksia on muun muassa Max Ernstiltä ja Andy Warholilta. Huoneet on jaettu teemoihin kuten Pop-taide ja Cobra-ryhmä. Teemoista kerrotaan näyttelyteksteissä havainnollisesti, välillä opettavaiseenkin sävyyn.

Kokoelmanäyttelyt ovat hyviä olemassa, vaikka helposti välähdyksenomaisia. Yläkerran eräässä nurkassa on esimerkiksi Josef Albersin vihreäsävyinen neliö ja sen vieressä Lars-Gunnar Nordströmin keltamusta teos. Rinnastus on hyvä, mutta laajassa kokoelmassa se on helposti ohitettavissa.

20160820_152239

Parhaiten mieleen jää lopulta ruotsalaisen Magdalena Ziurlikowskan kaksikanavainen video My Secret Life (2011), joka on kuvattu Aboa Vetus & Ars Novassa. Nainen elää kahta elämää, toisessa hän on pukeutunut punaiseen mekkoon, syö kakkua aulakahvilassa ja kulkee museon puutarhassa vesialtaan äärellä. Toisessa hän on taiteilija itse ja siirtelee alakerrassa kiviä sininen mekko yllään.

Salaisessa luksuselämässään hän kertoo ostaneensa suuren sinisen kiven. Kivi on nyt kylpyhuoneessa, sen hankkiminen oli hienoa, mutta hän ei voi enää käyttää kylpyhuonetta. Kyseessä on tietysti Anish Kapoorin sininen kivi, joka on pysyvästi esillä Ars Novan yläkerran kylpyhuoneessa. Nainen toivoo uutta elämää, joka tuntuisi hänen omaltaan. Lopulta punamekkoinen nainen jää seisomaan puutarhan vesialtaan reunalle ja sinimekkoinen kahlaa altaaseen. Hän valitsee arjen ja jatkuvan juhlan väliltä, juhlan, jossa kaikki on mahdollista mutta mikään ei tunnu riittävän. Näin tiivistettynä teos kuulostaa jopa banaalilta – mutta banaalius pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun se levitetään auki kaikkine yksityiskohtineen.

15 huonetta -näyttelyn ehtii nähdä vielä, jos menee Ars Novaan ennen 11.9.2016.

Posted in: Yleinen Tagged: aboa vetus ja ars nova, josef albers, kesänäyttelykierros, lars-gunnar nordström, magdalena ziurlikowska, nykytaide, turku

Kulkulupa – turkulaisten taiteilijoiden avoimet ovet

September 3, 2016 by museoblogi 1 Comment

Tänä viikonloppuna Turussa on taas Kulkulupa-tapahtuma, jossa paikalliset taiteilijat avaavat työhuoneidensa ovet yleisölle. Kirjoitin tapahtumasta jo viime vuonna. Tänä vuonna kävin Barkerin työhuoneiden opastetulla kierroksella. Mukana oli yllättävän paljon ihmisiä, alussa ehkä kolmisenkymmentä.

Olin jälleen ilahtunut siitä miten mielellään taiteilijat kertoivat työstään – kaikki puhuivat luontevasti ja vakuuttavasti, vaikka taiteilijalta ei varmaan tarvitse odottaa, että hänen olisi oltava hyvä pitämään puheita.

Kierroksella kuultiin muun muassa taiteen varastoinnin ongelmista (Anna-Maija Aarras) ja prosenttitaiteen periaatteen tarpeellisuudesta julkisissa rakennuksissa, josta kertoivat ainakin Minna-Maija Lappalainen ja Elina Ruohonen. Pidin erityisesti Ruohosen läpinäkyvälle muovilevylle tehdyistä akryylimaalauksista. Tiina Vainio, jonka purjeteoksen näin taannoin Wäinö Aaltosen museossa, kertoi uusimmista aiheenvaihdoksistaan, Jorma Hyttinen jutusteli koiramaalauksistaan. Minna Poikonen kertoi uranvaihdoksestaan taiteilijaksi ja Anna Uschanov tavanomaisesta työpäivästään.

On myös mielenkiintoista nähdä mitä taiteilijoilla on hyllyillään: tietenkin erilaisia värejä,  monesti myös sekalaista muuta materiaalia, vaikkapa simpukoita. Monilla on vanhahkon näköisiä radioita tai stereoita ja kahvinkeittimiä, lattialla on usein väriroiskeita. Taiteilijoiden työtilat ovat kaukana museoiden ja gallerioiden siististä, usein pelkistetyn valkoisesta tunnelmasta. Barker on entinen tehdasrakennus Raunistulassa. Joku puhuikin siitä, että taiteilijoille jäävät monesti sellaiset tilat, jotka eivät enää moniin muihin tarkoituksiin sovi.

Barkerilla töitä tekevät myös Mari Metsämäki, Saija Hairo, Marja Salonen ja Eija Tähkäpää (jolla oli myynnissä monenlaisia pieniä juttuja), ja Turun Taidegraafikoilla on siellä yhteistila.

Kulkulupa-tapahtuma on käynnissä vielä huomenna (4.9.). Suosittelen! Harkitsen vielä menisinkö itsekin huomenna vielä johonkin toiseen kohteeseen.

Posted in: Yleinen Tagged: kulkulupa, turku

Kesänäyttelykierros 8: Wäinö Aaltosen museo

August 18, 2016 by museoblogi Leave a Comment

Turun Wäinö Aaltosen museon kokoelmista kootussa kesänäyttelyssä mennään Mansikkapaikkaan. Se on nostalgiaa, jotain mennyttä ja jo lähestulkoon kadotettua, jossa olisi hyvä viivähtää, jos sinne onnistuu jotenkin palaamaan. Erään huoneen täyttää Jan-Erik Anderssonin suurikokoinen teos In the White Room (1989), joka on näyttelytekstin mukaan kunnianosoitus lapsuuden kesämökkihuoneelle, jossa hän kuunteli 1960-luvun musiikkia. Se koostuu erilaisista esineistä, värikkäistä raameista ja läpinäkyvistä, olemattomista seinistä. Toisella puolella on miniatyyrikuvia, jotka liittyvät musiikkikappaleiden nimiin. Nähdään muun muassa The Beatlesia ja Creamia. Anderssonin inspiroimana kuraattori Jonni Saloluoma on koonnut myös kiinnostavia soittolistoja, joka huoneelle omansa. Linkki löytyy museon sivulta.

Kokoelmista on uudempien teosten rinnalle nostettu itsensä Wäinö Aaltosen maalauksia. Eräässä huoneessa teemana ovat kesä, järvi ja ranta, ja Aaltoselta löytyy ranta-aiheisia teoksia muutamiakin. Wäinö Aaltosen rinnalla nähdään Vesa Aaltosen Aamiainen laiturilla -triptyykki, jossa lasten eväskorissa on muun muassa kevytmaitoa ja ympärillä levittäytyy järvi: mikä voisi olla mukavampaa.

20160804_171040

Toisessa huoneessa on kirkkoteema, siellä on Tiina Vainion Pro Fide -katedraali, joka on maalattu vanhalle purjeelle. Yllä olevassa kuvassa sen edessä ovat Tiina Ketaran (edessä) ja Kimmo Ojaniemen (keskellä) sekä oikealla sivussa vielä Mauno Hartmanin teokset. Yhdessä huoneessa on myös Turku-aiheisia valokuvia ja maalauksia.

Eräs hienoimmista teoksista on Jari Silomäen kahdeksan valokuvan ja kuvatekstin sarja, joka kuuluu Sääpäiväkirja-sarjaan. Silomäki alkoi ottaa kuvia päivittäin jo vuonna 2001 ja aikoo ilmeisesti jatkaa sitä hamaan tulevaisuuteen. WAM:in sarjassa alussa nähdään korkealta otettu kuva epämääräisessä lähimenneisyydessä rakennetuista kerrostaloista (lue: 60-70-luvulla, joiden kerrostalot toistuvat Suomen lähiöissä loputtomiin). Kuvateksti kertoo, että “Tänään kaikki hyvin”. Sitten tapahtuu kaikenlaista: kuolemia lähellä ja kaukana kuten Israelissa, läheinen muuttaa pois. Arkista säätä ja luontoa kuvaavat valokuvat ovat pysäyttäviä välähdyksiä. Idea on kuvien välissä, kaikessa siinä mitä jää pois, ja asioissa, jotka törmäytetään väkivaltaisesti toisiinsa, paikoissa, joissa kaikki arkinen tapahtuu. Aivan kuin voisi tuijottaa rauhallista järvimaisemaa, vaikka joku on kuollut. Silomäki onkin tuotannossaan laajemminkin yhdistänyt juuri arkea ja politiikkaa, maailman tapahtumia ja merkityksistä riisuttuja maisemia.

Mukaan mahtuu myös Kim Simonssonin teos Moss Girl and Deer, jossa on samantapainen asetelma kuin Heino-näyttelyssä näkemässäni Sotilas IV -teoksessa. Tyttö on tällä kertaa sammalenvihreä ja käynyt polvilleen kyyryyn, ja kauris, jota aiemmin näkemässäni teoksessa luulin sudeksi tai koiraksi, on köytetty hänen selkäänsä jalat ulospäin sojottaen. Hiukset valuvat tytön kasvoille ja peittävät ne osittain. Näyttelyn teemaan sopii pohtia mistä tässä haetaan turvaa, mihin ollaan palaamassa. Ehkä asento tuo helpotusta oloon, vaikka taakka olisikin raskas ja pelottava kannettavaksi. Tyttö on voimattomampi kuin Soturi-teoksessa, mutta saattaisi vielä nousta pystyyn. Ehkä hän kerää vain voimia. Mitä enemmän näen Simonssonin teoksia, sitä enemmän niitä jää miettimään: vaikka en olekaan varma mitä mieltä niistä pitäisi olla, samantapaisten asetelmien itsepäinen toistuminen on kiehtovaa.

20160804_164702

Näyttelyn tunnelma kiteytyy hienosti myös Juha Allan Ekholmin sinänsä yksinkertaisessa valokuvassa, jossa on nimenkin mukaisesti Suomen lippu taloyhtiön pesulassa. Kuva on vuodelta 1996, mutta pesukoneet saattaisivat olla vanhempiakin, niiden värikkyys ja kulmikkuus on kaukana nykyajan sulavasta, puhtaanvalkeasta muotoilusta. Ehkä lippu on ollut pesussa ja ripustettu kuivumaan, saahan Suomen lipun pestä, kunhan sitä ei kuivaa ulkona. Hetken ajan tuntuu siltä, että kuvassa lippu saa olla pelkkä Suomen lippu, viaton ja kirkas. Jos teos olisi vuodelta 2016, Suomen lippu symboloisi todennäköisesti jotain muuta, viittaisi esimerkiksi yliampuvaan kansallismielisyyteen, kritisoisi sitä tai ottaisi siihen kantaa. Ellei sitten ole niin, että pesutupa olisi siihenkin liian neutraali ympäristö. Arjen askareita epämääräisessä menneisyydessä: se jos mikä on turvallista nostalgiaa, jota maailman kriisit ja hälinä toki ravistelevat mutta eivät ehkä sittenkään horjuta.

Näyttelystä kerrotaan muuten myös Kahvia, kiitos! -blogissa, jonka kirjoittaja oli seuranani museossa.

Mansikkapaikka-näyttelyyn ehtii vielä 21.8.2016 saakka.

Posted in: Yleinen Tagged: jan-erik andersson, jari silomäki, juha allan ekholm, kesänäyttelykierros, turku, wäinö aaltosen museo

Kesänäyttelykierros 6: Fiskars

August 7, 2016 by museoblogi Leave a Comment

Sitten on vielä Fiskarsin Kuparipajan kesänäyttely, joka kulkee nimellä Kasvu. Näyttelyn järjestäjänä on Fiskarsin muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoma. Näyttelyn lähtökohtana onkin juuri muotoilu, mutta siitä päästään muuallekin. Alussa nähdään suorastaan perinteistä  muotoilua: erikoinen peili, kaappi, lapsen sänky, lamppuharja eli harjasta tehty lamppu.

IMG-20160807-WA0005

Yhtenä vetonaulana on lasitaiteilija Camilla Mobergin lasiveistos, joka on toteutettu maahanmuuttajien kanssa tehdyn monikulttuurisen projektin pohjalta. En ole varma mistä siitä tavoittaisin monikulttuurisuuden tai idean kotia Suomesta etsivistä ihmisistä. Mutta teoksen kaari on kaunis, se johtaa paikasta toiseen tai edestakaisin. Ehkä se on jokin värikäs silta.  Tuula Penttilän viulunkieliteoksessakin portaat johtavat ylös tai alas.  Marit Roland on tehnyt installaation paperista, joka sekin on kaunis.

Vuoden 2015 nuorelta taiteilijalta Ville Anderssonilta esillä on valokuvateos, jossa nähdään muoto, liike ja syvyys samassa kuvassa. Viitteellinen teos sopii hyvin linkiksi muotoilusta muuhun taiteeseen.

Anna Ulff on muotoillut hiuksista astioita ja asettanut ne pöydälle. Tällä kesänäyttelykierroksella olen kohdannut usein hiuksia, niitä oli käyttänyt ainakin Noora Schroderus Mäntässä, taisi olla joku muukin, jonka olen jo unohtanut. Materiaalina hius tuntuu omituisen vastenmieliseltä, vaikka useimmilla ne ovat mukana kaiken aikaa. Entä hius ruokapöydässä: muistan edelleen kollektiivisen kuvotuksemme 20 vuotta sitten, kun yläasteen kouluruokailussa joku löysi kanaviillokista hiustupon. Ulffin teos tavoittelee jonkinlaista muotoilun arkisen kauneuden ja vastenmielisyyden orgaanista yhteyttä.

Ron Nordström on tehnyt identiteettiprojektin, johon kuuluu Instagram-kuva omasta itsestä joka päivä. Näyttelyssä teosta esitetään 12 näytöllä, joilla kuvat vaihtuvat. Idea sinänsä ei ole uusi, tällaisia projekteja nousee nykyään esiin jopa iltapäivälehdissä (“Mies otti kuvan itsestään vuoden ajan joka päivä – katso hämmästyttävät kuvat”). Ja toisaalta tekijän arkea dokumentoivia projekteja on tehty paljonkin, äkkiseltään tulee mieleen ainakin Bernadette Mayerin Memory. Nordströmin kuvat ovat toki hupaisia, hän on pukeutunut milloin sadetakkiin ja milloin sotkenut naamansa jollakin. Toisin kuin iltapäivälehtiuutisoitavassa projektissa, näyttelyssä teoksesta ei välity niinkään muutos kuin erilaiset tavat olla itsensä kanssa, se kuinka ehkä itseään kestää paremmin, jos pyrkii tekemään itsestään kepeästi jotain erilaista joka päivä.

IMG_20160807_125315

(Teosten tekijät vasemmalta oikealle: ylärivissä Marit Roland, Deepa Panchamian, alarivissä Ville Andersson, Sami Salomaa)

Eräs kiinnostavimmista on Sami Salomaan Oppilas, suurikokoinen puusta tehty ihmishahmo, jossa näkyy liike. Taaksepäin taipuva vartalo toimii kevyesti kuin joogassa, toisaalta takamus painuu raskaasti alaspäin. Hahmon mittasuhteet ovat oudot, sen rosoisuus on koskettavaa.

Kasvu-näyttelystä mieleen jääkin ennen kaikkea liike, suuntaan tai toiseen aukeava, kohoava ja kulkeva eteneminen kohti jotakin, harvoin jostain poispäin, usein päämäärättömästi. Kaikki teokset eivät ole erityisen mieleenpainuvia tai oivaltavia, mutta kokonaisuus liikuttaa.

Kasvu-näyttely Fiskarsissa 25.9.2016 saakka. Fiskars on hyvä kohde kesäpäivän viettoon muutenkin. Testasimme myös Ravintola Kuparipajan lounasbuffetin, joka oli erinomainen, joskaan ei lounaaksi kovin edullinen. 

Posted in: Yleinen Tagged: anna ulff, fiskars, kesänäyttelykierros, ron nordström, sami salomaa, ville andersson

Kesänäyttelykierros 7: Purnu

August 4, 2016 by museoblogi Leave a Comment

20160728_153906Kesänäyttelykierrosraportointi hyppää yhden numeron yli tässä vaiheessa, sillä taidekeskus Purnun kesänäyttely Orivedellä menee jo kohta kiinni. Vielä 7.8.2016 saakka ehtii. Purnun tunnelma on omanlaisensa, rento ja rauhallinen. Purnu on kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen entinen kesäateljee. Tukiainenhan tunnetaan muun muassa ratsastavasta Mannerheimistä ja muistakin suurista julkisista veistoksista, mutta häneltä on pihamailla esillä abstraktimpiakin teoksia. Nälkä-veistos on jopa järkyttäväkin. Purnun näyttelystä puhutaan Suomen ensimmäisenä “kesänäyttelynä”, sitä on järjestetty vuodesta 1967, aluksi vain joka toinen vuosi. Itse olen käynyt Purnussa aiemmin ainakin 2013, ja mukanani ollut eläkeikäinen pariskunta muisteli käyneensä siellä 1980-luvun alussa.

Purnun piharakennuksissa ja aitoissa on tällä kertaa esillä valikoima videoita, installaatioita ja maalauksia. Hallissa numero 1, jossa on seinillä Tukiaisen tekemiä jälkivaluja (lähinnä erilaisia päitä esittäviä patsaita), näytetään Anssi Kasitonnin nukkeanimaatiota, joka käsittelee auringonpimennystä juhannuksena vuonna 2169. Videolla animaatiohiiri kaivaa maata ja hamuaa vesimelonia. Seksikkäästi pukeutunut avaruuskissa kulkee omia menojaan. Ehkä hiiret ovat vallanneet maailman ja viettävät nyt juhannusta. Avaruuskissan tissit kohoilevat ja korkokengät kopisevat. Tulee pimeää. Kissa katsoo itseään lammen peilistä ja näkee hiiren, he kohtaavat, toisensa. He keskustelevat vapisten. “En muuten tajunnut sanaakaan”, lukee ruudulla. Lopussa nähdään suudelma. Tässä se minkä ehdin videosta havaita. Näyttelyluettelossa puhutaan vampyyrista, mutta tähän aspektiin en kiinnittänyt huomiota, ehkä siksi, että pidän vampyyrikuvastoa pääsääntöisesti pitkästyttävänä. Näen vain mitä haluan nähdä. Kasitonnin video on myytävänä, se maksaa kymppitonnin.

IMG_20160728_170813

Purnussa tuntuu kukoistavan tänä kesänä ennen kaikkea lempeä huumori. Kasitonnin surrealistisesti revittelevän otteen ohella nähdään muun muassa Timo O. Nenosen rusennetusta sinappituubista rakennettu ankka. Eräässä huoneessa nähdään Jasmin Anoschkinin puuveistoksia, jotka muistuttavat hieman Jäppilän kesänäyttelyn otuksia. Pia Sirén on rakentanut yhteen halliin rakennustyömaan, jonne voi mennä sisälle. Sen pressut näyttävät korokkeelta katsottuna aivan Alpeilta. Näyttelyn ovat kuratoineet Kari ja Tina Cavén, jotka kertovatkin Purnun nettisivuilla näyttelyn motoksi “Tajusin juuri jotain, mutta mitä?”.

Huumorin rinnalla nähdään kuitenkin myös hillitympää pysähtymistä. Hanna Saarikosken keveällä kädellä piirrettyjen ihmisiä esittävien kehyksettömien akvarellien ilmeikkyys pysäyttää tarkastelemaan. Eräässä teoksessa, jonka nimi on Silja, näen teini-ikäisen itseni. Heikki Marilalta esillä on kolme punamustaa viivateosta. Yksittäisinä ne eivät puhuttele niin paljon kuin pelkkää Marilaa esitellyt näyttely Wäinö Aaltosen museossa vuosi sitten. Ehkä Marila vaatii ympärilleen tunnelman ja kokonaisuuden.

20160728_160736

Anna Tuoria voi tänä kesänä nähdä monessa paikassa. Pari hänen teostaan oli myös Mäntän kuvataideviikoilla, ja jotain on myös Turun Ars Novassa, jonka näyttelyssä minunkin pitäisi vielä ehtiä käydä ennen kuin se 11.9. suljetaan. Nyt kun Tuoria näki taas Purnussa, hänen maisemansa alkaa jo tuntua tutulta, lämpimän herkältä pysähdykseltä kaikenlaisen sekavan välissä. Hänen maisemansa on vaaleanpunainen ja mintunvihreä ja harmaa, tyttö ajaa pyörällä ja nähdään puita ja taloja talven ja myrskyn keskellä. Tuorin teoksissa on irrallisia maailmoja, jotka limittyvät toisiinsa.

Ehkä sama limittyneisyys pätee Purnuun: sen piharakennuksissa ja vanhahtavassa miljöössä mahtuvat sujuvasti olemaan Kasitonni, Tuori ja Tukiainen ilman että kenenkään tarvitsee väkisin tunkea toisten seuraan.

Posted in: Yleinen Tagged: aimo tukiainen, anna tuori, anssi kasitonni, jasmin anoschkin, kesänäyttelykierros, orivesi, pia siren, purnu, timo o. nenonen

Kesänäyttelykierros 5: Gösta

August 2, 2016 by museoblogi 1 Comment

20160718_154803Kävin nyt jo kolmatta kertaa Mäntässä Serlachius-museo Göstassa. Monipuolisten näyttelyiden ryydittämän Göstan tunnelma paikkaa vähän sitä puutetta, etten tänä kesänä päässyt mihinkään ulkomaisiin isoihin museoihin. Vaikutelma syntynee siitä, että tilat ovat modernin nykymuseomaiset, esillä on sekä vanhaa että uutta ja aina useampi näyttely.

Tällä kertaa päävetonaulana on brittitaiteilija Mark Wallinger. Wallinger jos joku luo vaikutelmaa “isosta” museosta, niin ammattimaista ja hillittyä hänen taiteensa on. Mark Wallinger Mark -nimiseen näyttelyyn kuuluu muun muassa pari ulkona olevaa siistinsileää hevospatsasta, museon edessä tököttävä Kristus-patsas ja sarja Rorschach-tauluista vaikutteensa ottaneita musteläiskämaalauksia.

Göstan taaimmaisen huoneen keskellä on videohuoneita, ja niiden vieressä suuret fonttimaiset i-kirjaimet (isolla I:llä, aivan kuin Minä) korostavat hillityn mustavalkoista vaikutelmaa. Metallinhohtoisesta peilikuvan takaisinheijastavasta Tardis-henkisestä poliisikopista näkee tietysti itsensä, mutta myös toisella seinällä olevat Wallingerin musteläiskät. Tässäkö siis kaikki: Wallingerin siistinsileä, sliipattu taide heijastaa takaisin lopulta vain itsensä?

20160718_155949

Kiinnostavin on “Mihin aikaan tämä asema lähtee junalta” -videoinstallaatio, johon kuuluu kaksi videota ja kaksi seinään maalattua mustaa täplää. Videoilla näkyy se, mitä voi nähdä junan ikkunasta, ja täplä on kiinnekohta, piste joka kulkee mukana liikkeessä. Ohi vilahtavien kylttien perusteella ollaan Saksassa, ehkä Berliinin S-Bahnissa. Tätä voisi katsella pidemmänkin aikaa, vaihtuva liikkeessä oleva kuva on hypnoottinen, kahdesta voi katsella keskittyneesti vain toista.

Wallingerin teoksissa ajatus on hieman tärkeämpi kuin itse teos, kuten monessa nykytaideteoksessa. Hän ei kuitenkaan aina tee sitä kovin oivaltavalla tavalla: esimerkiksi I-kirjaimet ovat niin etäännytettyjä kaikessa yksinkertaisuudessaan ja fonttimaisessa selkeydessään, että niistä on vaikea saada minkäänlaista otetta. (Ja kuitenkin on myönnettävä, että nykytaideintoilijana katselen tätä ehkä sittenkin mieluummin kuin moneen kertaan nähtyjä kotimaisia maalauksia, kuten Pekka Halosta ja Akseli Gallen-Kallelaa, joita Göstan kokoelmista löytyy myös, ja joille on toki hyvä olla paikkansa.)

Wallingerin lisäksi Göstassa on paljon muutakin. Oivaltavasti koottuun Taiteen tähtitaivaat -näyttelyyn kuuluu erilaisten taivaita, tiedettä, tähtiä ja avaruutta sivuavien maalausten ja valokuvien lisäksi muun muassa Agnes Meyer-Brandisin Moon Goose Colony -video, jossa taiteilija opettaa munasta alkaen kasvattamilleen hanhille avaruusmatkailua. Hän lukee hanhenpoikasille kirjaa yrittäessään saada ne leimautumaan itseensä, ja aluksi hän ei voi mennä edes vessaan ilman, että pikkuhanhet hätääntyvät. Meyer-Brandis ajaa pyörällä ja hanhet tulevat nätisti perässä, hän opettaa niille V-muodostelmassa lentämistä ison V:n avulla. Teos perustuu Francis Godwinin teokseen The Man in the Moone (1603), jossa kuuhanhet muuttavat joka vuosi maasta kuuhun. Teos oli jonkinlaista aikansa scifiä. Meyer-Brandisin teos on kaikessa mielikuvituksellisuudessaan kiinnostava tutkielma erikoisesta yrityksestä.

Esillä on myös Noora Schroderuksen Feminiininen sensibiliteetti. Siihen kuuluu setelisarja, jossa eri maiden seteleihin, kuten puntiin ja dollareihin, on kirjailtu hiuksia. Englannin kuningatar ja Yhdysvaltojen setelipresidentit ovat saaneet peruukit päähänsä. Yhdysvalloissa setelin turmelemisesta voi kuulemma saada kuusi kuukautta vankeutta. Schroderus hyödyntää materiaalinaan lankaa ja ihmisten karvoja, hänen maailmansa on leikkisä ja kevyt mutta samalla kiinni arkisissa asioissa.

20160718_150826 (2)

Ja niin: leikkisyys ja arkisuus ovat ominaisuuksia, jotka ovat esimerkiksi Wallingerin kiiltävistä pinnoista kaukana. Tämä huomio ei tarkoita, etten pitäisi Wallingeria kiinnostavana taiteilijana, mutta tässä se mistä on kyse.

Lisäksi Göstassa on edelleen sama kokoelmanäyttely kuin jo jonkin aikaa, Malli ja hullu kuvailija -otsikolla kulkeva tarinallinen näyttely, jossa vanhojen kotimaisten tekijöiden maalausten mallit saavat kirjailija Riikka Ala-Harjan kirjoittaman äänen.

Mark Wallinger Mark Göstassa 9.10.2016 saakka, Taiteen tähtitaivaat 8.1.2017 saakka, Noora Schroderuksen Feminiininen sensibiliteetti 4.9.2016 saakka, Malli ja hullu kuvailija huhtikuuhun 2017 saakka.

Posted in: Yleinen Tagged: agnes meyer-brandis, gösta, kesänäyttelykierros, mänttä, mark wallinger, noora schroderus, serlachius
1 2 3 4 Next »
Elina

museoblogi [sähköpostimerkki]gmail.com

Seuraa Facebookissa

Seuraa Bloglovin'-palvelussa

Seuraa Blogipolku-palvelussa

Seuraa Blogit.fi-palvelussa

Social media

  • View museoblogi’s profile on Facebook
  • View elinasilta’s profile on Twitter
  • View elsu5’s profile on Instagram

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2 other subscribers
Reilu blogi -kampanja

Recent Posts

  • Shokkiarvolla käsiksi tunteisiin – Yayoi Kusama HAM:issa
  • Reilu blogi -kampanja
  • Siveltimenvedon anatomia – Reima Nevalainen Ars Novassa
  • Tervetuloa uuteen osoitteeseen!
  • Kesänäyttelykierros 9: Ars Nova Turussa

Archives

  • November 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • April 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • November 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015

Tags

1600-luku 1900-luku aboa vetus ja ars nova abstrakti adel abidin agnes meyer-brandis aimo tukiainen ai weiwei andy warhol anna tuori anssi kasitonni asetelma berliini berliinin museovinkit galleriat hamburger bahnhof heikki marila helsingin taidemuseo helsinki jani leinonen jari silomäki josef albers kalle mustonen kesänäyttelykierros kiasma kulkulupa kuvataideviikot käsitetaide mänttä nykytaide pori porin taidemuseo robert rauschenberg ruoka saara ekström serlachius staatliche museen zu berlin still life turku valokuvat viinirypäleet ville andersson vuoden nuori taiteilija wäinö aaltosen museo yhdysvallat

Bookmarks

  • artfridge
  • Hurmioitunut
  • Kulttuurinavigaattori
  • Museoliiton P.S.-blogi
  • Nokkonen
  • Pilkkuun asti
  • supernaut
  • Taidematkustaja

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org

Copyright © 2025 Museoblogi.

Lifestyle WordPress Theme by themehit.com

 

Loading Comments...